MUUSIKOT

Pablo Hernán Benedí, viulu

Eriikka Maalismaa, viulu

Antti Tikkanen, viulu

Hanna Pakkala, alttoviulu

Pisku Ristiluoma, alttoviulu

Anna Westerlund, sello

Markus Hohti, sello

Joonas Ahonen, piano

Emil Holmström, piano

Lotta Emanuelsson, teosten esittely

 

Madridissa syntynyt Pablo Hernán Benedí on tullut kansainvälisesti tunnetuksi erityisesti Chiaroscuro-jousikvartetin kakkosviulistina. Chiaroscuro soittaa klassismin ja varhaisromantiikan ohjelmistoa suolikielin ja on tuttu esiintyjä suurimmilla festivaaleilla ja mm. Wigmore Hallissa. Pablon toinen vakituinen kokoonpano on pianotrio Isimsiz, joka on niinikään vakituinen esiiintyjä mm. Aldeburghin festivaalilla, Barbicanissa ja Royal Albert Hallissa. Trio myös esitti viime keväänä Beethovenin kolmoiskonserton Lontoon Philharmonia-orkesterin solistina. 

 

Eriikka Maalismaa on viulisti. Hän järjestää mm. Klassinen Hietsu -sarjaa ja Ristiveto-festivaalia, ja soittaa Avanti!ssa, Jousia Ensemblessä, Tristero-pianotriossa ja lukuisissa muissa yhtyeissä. Eriikka on toiminut erinäisten orkesterien konserttimestarina ja äänenjohtajana (mm. Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Australian Chamber Orchestra, BBC Symphony Orchestra) ja rakastaa kamarimuusikon, organisaattorin ja sekatyöläisen rooliaan. Tällä hetkellä Eriikkaa kiinnostaa erityisesti yhteistyö elävien säveltäjien kanssa, ja hän onkin tilannut jo kourallisen kappaleita itselleen suomalaisilta tekijöiltä. Vuonna 2019 ilmestyi lämpimän vastaanoton saanut levy, jolla Eriikka soittaa pianisti Emil Holmströmin kanssa kaikki Robert Schumannin viulusonaatit periodisoittimilla.

 

Hanna Pakkala on opiskellut alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Hanns Eisler -musiikkikorkea-koulussa Berliinissä sekä Franz Liszt -musiikkikorkeakoulussa Weimarissa Helge Valtosen, Anna-Kreetta Gribajcevicin, Pauline Sachsen sekä Erich Krügerin johdolla. Lisäksi hän on syventänyt osaamistaan barokkiviulu-opinnoilla Kreeta-Maria Kentalan johdolla. Vuonna 2012 hän sai toisen palkinnon Tampereen kansallisessa alttoviulukilpailussa.

Tammikuussa 2016 Pakkala palasi juurilleen aloittaessaan työt Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin sooloalttoviulistina. Lisäksi hän on soittanut Helsingin barokkiorkesterissa vuodesta 2008 lähtien ja työskennellyt myös useissa muissa koti- ja ulkomaisissa vanhan musiikin yhtyeissä.

Orkesterityön lisäksi Pakkala on esiintynyt kamarimuusikkona lukuisilla koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla sekä solistina mm. Helsingin Barokkiorkesterin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Hän soittaa vakituisesti Kokkola-kvartetissa ja toimii lisäksi Sibelius-Akatemiassa alttoviulunsoiton tuntiopettajana. Lukuisten orkesteri- ja kamarimusiikkilevytysten lisäksi Pakkala on keskeisessä roolissa Toccata Classics -yhtiön syyskuussa 2019 julkaisemalla Hans Gál: Music for Viola vol. 1 -levyllä. 

 

Vihdin Nummelasta kotoisin olevaa Pisku Ristiluomaa ei pienenä viululäksyt kiinnostaneet. Jotta pikkuviulistin soittoharrastus olisi kuitenkin säilynyt, annettiin yhdeksänvuotiaalle Riitta-Liisalle käsiinsä alttoviulu. Puuhastelu jatkui sittemmin Sibelius-Akatemiassa Jouko Mansneruksen opissa sekä Kölnin musiikkikorkeakoulussa prof. Rainer Moogin luokalla. Maisterin paperien lisäksi Sibelius-Akatemiasta on kertynyt barokkialttoviuluopintoja Kreeta-Maria Kentalan johdolla. Ristiluoma on aktiivisesti esiintynyt kamarimuusikkona mm. Kuhmon kamarimusiikissa, Crusell-viikolla, Hauhon musiikkijuhlilla ja Rauma Festivossa. Vuonna 1989 Vihdin Viuluviikareista alkanut orkesterimuusikon ura on vienyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfonietan ja Radion sinfoniaorkesterin riveihin, nykyään Ristiluoma toimii Suomen Kansallisoopperan orkesterin sooloalttoviulistina. Montun pimennon ulkopuolella häntä voi myös nähdä mm. Virtuosi di Kuhmon, Avanti!:n, Zagroksen ja Helsingin barokkiorkesterin konserteissa. Yhteistyö ja keikat laulaja-lauluntekijä Samae Koskisen ja jousikvartetin kanssa ovat myös tärkeä osa Ristiluoman muusikkoutta.

Ristiluoma on aktiivisesti esiintynyt kamarimuusikkona mm. Kuhmon kamarimusiikissa, Crusell-viikolla, Hauhon musiikkijuhlilla ja Rauma Festivossa. Vuonna 1989 Vihdin Viuluviikareista alkanut orkesterimuusikon ura on vienyt avustajaksi mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfonietan ja Radion sinfoniaorkesterin riveihin, lisäksi periodisoittimilla soittavat Helsingin Barokkiorkesteri ja Suomalainen Barokkiorkesteri ovat tulleet tutuiksi lukuisissa konserteissa. Nuoruuden orastava kiinnostus nykymusiikkia kohtaan on ajan myötä kasvanut Avanti!:n joukoissa.

Päätyönään Ristiluoma toimii Suomen Kansallisoopperan orkesterin sooloalttoviulistina. Yhteistyö ja keikat laulaja-lauluntekijä Samae Koskisen kanssa ovat muodostuneet myös tärkeäksi henkireiäksi, Samae Koskisen jousikvartetin jäsenenä Ristiluoma on ollut sen perustamisesta lähtien.

 

Helsinkiläinen sellisti Anna Westerlund (s. 1997) opiskeli lukuvuoden 2018-19 professori Torleif Thedéenin luokalla Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa Oslossa. Aikaisempia tärkeitä opettajia ovat olleet mm. Timo Hanhinen, Roi Ruottinen ja Taru Aarnio. Mestarikursseilla Annaa ovat inspiroineet esim. Frans Helmerson, Paavo Pohjola, Ivry Gitlis, Arto Noras ja Marko Ylönen.

Rakkaus kamarimusiikkiin on tuonut Annalle useita mahdollisuuksia konsertoida ammattimuusikoiden, esim. Meta4-kvartetin jäsenten, Liisa Pohjolan ja Lars Anders Tomterin kanssa. Annan perustama pianotrio, Trio Fermo, on palkittu ensimmäisellä palkinnolla molemmissa Suomen kansallisissa kamarimusiikkikilpailuissa sekä kansainvälisessä Savshinsky-kilpailussa Pietarissa.

Helmikuussa 2018 Anna Westerlund palkittiin Turun XIII sellokilpailun finalistina ja soitti Turun filharmonisen orkesterin solisitina kapellimestari Klaus Mäkelän johdolla. Anna on soittanut myös Wegelius-kamarijousten ja Sipoon kamariorkesterin solistina. Orkesterin riveissä Anna keikkailee mm. Helsingin kaupunginorkesterissa ja Radion sinfoniaorkesterissa.

Anna Westerlundin opintoja ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica- ja Wegelius-säätiöt, Svenska kulturfonden sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö. Suomen Kulttuurirahasto on myös ystävällisesti lainannut Annalle Claude Pierray -sellon vuodelta 1714.

 

Sellisti Markus Hohdin kiinnostuksen kohteena ovat musiikilliset ilmiöt kultaisen keskitien ulkopuolella ja hän on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazz-klubin lavalla. Viime aikoina erityisen lähellä hänen sydäntään ovat olleet Brahmsin musiikki suolikielillä soitettuna, improvisaatio, elektroakustinen musiikki ja genreajoja ylittävät projektit. Markus esiintyy aktiivisesti niin soolona, kamarimuusikkona kuin yhtyeittensä defunensemblen, Uusinta Ensemblen ja Rödberg Trion (Joonas Ahonen, Antti Tikkanen, Markus Hohti) kanssa. Markus on kantaesittänyt satoja teoksia ja tehnyt yhteistyötä aikamme merkittävimpien säveltäjien kanssa. Hän on työskennellyt yhdessä muun muassa Pekka Kuusiston, Ralf Gothonin, Cyprien Katsarisin, Jaime Martinin, Nadia Sirotan sekä Rainer Schmidtin kanssa ja kamarimuusikkona hän on esiintynyt muun muassa Salzburger Biennalessa, Lucerne Festivalilla, Meidän festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Zürichin Tonhallessa, Amsterdamin Concertgebouwssa ja Berliinin Filharmoniassa. Vuonna 2020  Markus Hohdilta julkaistaan kolme levyä, Brahmsin sellosonaatit suolikielillä ja vuoden 1882 Bösendorferilla soitettuna yhdessä pianisti Emil Holmströmin kanssa, duolevy Samuli Kosmisen kanssa sekä Rödberg Trion levy, joka sisältää Fanny ja Felix Mendelssohnin musiikkia.

 

Pianisti Joonas Ahonen on saanut tunnustusta ja kiitosta muun muassa Ligetin ja Beethovenin teosten esittäjänä. Ahonen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Tuija Hakkilan ja Liisa Pohjolan johdolla. Ahosen kiinnostus nykymusiikkiin on vienyt hänet maineikkaan itävaltalaisen Klangforum Wien -kamariyhtyeen jäseneksi, jossa hän on soittanut vuodesta 2011 lähtien. Kamarimusiikkiin omistautunut Ahonen on esiintynyt muun muassa West Cork Chamber Music -festivaalilla, Davos Festival -tapahtumassa ja Meidän Festivaalilla Tuusulanjärvellä. Joonas Ahosen tärkeimpiin kamarimusiikkikumppaneihin lukeutuvat viulistit Janne Nisonen ja Pekka Kuusisto sekä sellisti Timo-Veikko Valve. Klassis-romanttista ohjelmistoa periodisoittimin tulkitsevan Rödberg-trion Ahonen muodostaa Antti Tikkasen ja Markus Hohdin kanssa. Ahonen on konsertoinut lukuisten orkestereiden ja yhtyeiden kuten Radion sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Avanti! kamariorkesterin ja Ictuksen solistina. Viimeaikaisiin kohokohtiin lukeutuvat muun muassa esiintymiset Wiener Konzerthausissa, Teatro Colónissa Buenos Airesissa ja Elbphilharmonie-konserttisarjassa Hampurissa.

Ahosen levytyksiä ovat julkaisseet mm. Col Legno-, Kairos-, Neos- ja CD Accord -levymerkit. Hänen vuonna 2015 julkaistu Lutoslawski-Tšaikovski -levytys ,,Dream Lake” sopraano Agata Zubelin kanssa sai puolalaisen Fryderyki-palkinnon. BOT20 Ensemblen kanssa levytetty Ligetin Pianokonsertto BIS-levymerkille valittiin BBC Music Magazine -lehden toukokuun 2017 kuukauden konserttolevyksi. Hänen viimeisin BIS-levytys sisältää Charles Ivesin Pianosonaatin nro 2 ja Viulusonaatin nro 4 yhdessä Pekka Kuusiston kanssa.

 

Emil Holmström esiintyy solistina ja kamarimuusikkona, yhtyemuusikkona tai lajirajoja rikkovissa tapahtumissa. Häneen törmää säännöllisesti suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, ja hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina. Holmströmin tämänhetkisiä kiinnostuksen kohteita ovat 1800-luvun flyygelit (hänellä on omistuksessaan mm. vuoden 1882 Bösendorfer) ja aikamme musiikki koko rikkaudessaan. Uutta musiikkia hän esittää yhtyeissään Uusinta Ensemble ja defunensemble, sekä vieraillessaan Avanti!:ssa. Holmström on tehnyt nauhoituksia ja lukuisia ensilevytyksiä mm. Yleisradiolle ja Alba Recordsille. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemissa Erik. T. Tawaststjernan johdolla täydentäen niitä Pariisissa Marie-Françoise Bucquet’n oppilaana.

Holmström on aktiviinen tapahtumien järjestäjä ja on mukana suunnittelemassa mm. Klassinen Hietsu -konserttisarjaa ja Ristiveto-festivaalia. Kauden 19-20 suuri satsaus on konserttisarja Helsinki – Bösendorfer -1880, jossa hän sukeltaa 1800-luvun saksalaiseen ohjelmistoon pohjoisin maustein. Alkuvuodesta 2019 Holmström julkaisi viulisti Eriikka Maalismaan kanssa Schumannin kolme viulusonaattia sisältävän levyn, joka on kerännyt kiitosta Suomessa ja ulkomailla. 

 

Rödberg-trion (Antti Tikkanen, viulu, Markus Hohti, sello ja Joonas Ahonen, piano) jäseniä yhdistää uteliaisuus ja halu etsiä uusia sävyjä ja tuoreita tulkintoja. Trion ohjelmiston pääpaino on klassis-romanttisessa repertuaarissa aikalaissoittimin esitettynä. Rödberg-trio debytoi Vantaan musiikkijuhlilla 2010 ja on sen jälkeen esiintynyt musiikkijuhlilla ja konserttisarjoissa aina kun sen jäsenten kiireiset aikataulut sallivat. Markus ja Antti tutustuivat toisiinsa soittaessaan nykymusiikkia Sibelius-Akatemian opintojensa aikana. Sen jälkeen heidän tiensä ovat kohdanneet monilla festivaaleilla ja kamarimusiikkiprojekteissa ja he ovat esittäneet yhdessä musiikkia varhaisesta barokista aivan uusimpaan. Joonas ja Markus taas tutustuivat Espanjassa Encuentro de Musica y Academia tapahtumassa 2003. Siellä syntyi ajatus yhteismusisoinnista ja tämän jälkeen he ovat esiintyneet yhdessä sekä duona että osana isompia kokoonpanoja. Antin ja Joonaksen ensitapaaminen oli vuotta aikaisemmin kun Joonas esitti Schumannin pianokvinteton yhdessä Meta4-kvartetin edeltäjän A-QUArtetin kanssa. Yhtyeen kaikki jäsenet ovat ansioituneita vanhan musiikin ammattilaisia. Trion pyrkimyksenä on toteuttaa konserteissaan ja levytyksissään vanhan musiikin soinnille uskollisesti Mendelssohnin, Brahmsin ja Schumannin musiikkia.

 

Lotta Emanuelsson

 

Ristiveto-festivaalilla ovat aikaisempina vuosina esiintyneet ja vierailleet:

Alasdair Beatson, piano
Malin Broman, viulu ja alttoviulu
Thomas Demenga, sello
Pia Freund, sopraano
Markus Hohti, sello
Emil Holmström, piano
Paavali Jumppanen, piano
Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viulu
Atte Kilpeläinen, alttoviulu
Hanna Kinnunen, huilu
Eriikka Maalismaa, viulu ja alttoviulu
Sergey Malov, viulu
Gordan Nikolic, viulu
Johannes Rostamo, sello
Christoffer Sundqvist, klarinetti
Jan Söderblom, viulu

    AJANKOHTAISTA:

    Järjestyksessään kuudes Ristiveto-festivaali järjestetään 5.-8.2.2020 Balderin salissa. Festivaalin muusikot ovat viulistit Pablo Hernán Benedí ja Eriikka Maalismaa, alttoviulistit Hanna Pakkala ja Pisku Ristiluoma, sellistit Anna Westerlund ja Markus Hohti sekä pianistit Joonas Ahonen ja Emil Holmström.

    Copyright © 2024 Ristiveto-festivaali