MUUSIKOT

Pia Freund – sopraano
Markus Hohti – sello
Emil Holmström – piano
Atte Kilpeläinen – alttoviulu
Hanna Kinnunen – huilu
Eriikka Maalismaa – viulu
Richard Lester – sello
Sergey Malov – viulu ja alttoviulu
Christoffer Sundqvist – klarinetti
Jan Söderblom – viulu

Pia Freund on yksi merkittävimpiä suomalaisia laulajia. Hän on esiintynyt useissa rooleissa Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1992 ja vieraillut mm. Norrlannin oopperassa ja Dortmundin teatterissa. Kansainvälisistä festivaalivierailuista mainittakoon Prahan kevät, Schleswig -Holsteinin festivaali, Huddersfeldin nykymusiikkifestivaali ja Oleg Kagan -festivaali. Hän on tulkinnut erityisen mieleenpainuvasti Kaija Saariahon musiikkia, jota hän on esittänyt ympäri maailmaa. Freund on esiintynyt kotimaisten orkesterien lisäksi mm. London Royal Philharmonic Orchestran, Scottish Chamber Orchestran ja Leipzigin Gewandhaus-orkesterin solistina. Freund on tullut tunnetuksi erityisen heittäytyvästä ja tiedostavasta muusikkoudestaan.

*****

Sellisti Markus Hohti tunnetaan aktiivisena kamarimuusikkona. Hän konsertoi kotimaan lisäksi säännöllisesti eri puolella Eurooppaa soittaen ohjelmistoa kamarimusiikin klassikoista uusimpaan musiikkiin. Alkuperäissointia vanhempaan musiikkiin Hohti on hakenut periodisoittimin soittavan Rödberg-trion kanssa yhdessä viulisti Antti Tikkasen ja pianisti Joonas Ahosen kanssa. Hohti on opiskellut uuden musiikin esittämistä Pierre Boulezin johdolla ja esiintyy Uusinta-kamariyhtyeen, elektroakustisen defunensemblen ja kansainvälisen Ensemble Laboratoriumin riveissä. Hohtin aloitteesta syntyi vuonna 2011 aloittanut KLANG-sarja, joka esittelee vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia.
www.markushohti.fi

*****

Emil Holmström on opiskellut pianonsoiton lisäksi myös sävellystä ja hän esittää hyvin paljon oman aikamme musiikkia; hän on tilannut, kantaesittänyt ja nauhoittanut kymmenittäin teoksia nuorilta suomalaissäveltäjiltä. Musiikin sekatyöläisenä hän esiintyy lukuisilla maamme musiikkifestivaaleilla. Holmström on Uusinta-kamariyhtyeen ja elektroakustiseen musiikkiin erikoistuneen defunensemblen jäsen ja musisoi usein myös Avanti! -kamariorkesterin kanssa. Kiinnostuksen kohteita Holmströmille on Beethoven sekä 1900-luvun alun taide. Hän on perehtynyt erityisesti Wienin toisen koulukunnan säveltäjien sekä Ferruccio Busonin ja Heitor Villa-Lobosin musiikin esittämiseen.

*****

Alttoviulisti Atte Kilpeläisen musiikkiopinnot alkoivat Länsi-Uudenmaan musiikkiopistosta ja huipentuivat loppututkintoihin sekä Kölnin musiikkikorkeakoulusta että Sibelius-Akatemiasta. Elokuussa 2005 hän aloitti Helsingin kaupunginorkesterin alttoviuluryhmän äänenjohtajana. Solistitehtävissä hän on musisoinut mm. Antti Tikkasen, Jaakko ja Pekka Kuusiston sekä Gareth Lubben aisaparina. Syksystä 2006 lähtien hän on ollut Meta4:n jäsen. Vuonna 2009 hän perusti vihtiläisten ystäviensä kanssa monitaideyhdistys Hämmentämön, jonka tarkoituksen on lisätä taiteiden välistä dialogia.

*****

Huilisti Hanna Kinnunen on toiminut sijaisena monissa orkestereissa kuten Radion sinfoniaorkesterissa (2003-06, 2010-2013) ja Tapiola Sinfonietassa (2014). Hän on soittanut myös mm. Avanti!:ssa ja Helsingin Festivaaliorkesterissa. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt erityisesti uudemman musiikin parissa lukuisilla festivaaleilla Suomessa sekä eri puolilla Eurooppaa. Hän on defunensemblen ja Zagrosin jäsen.

*****

Sellisti Richard Lester on tunnustettu kamarimuusikko, soolosellisti, solisti ja pedagogi. Hän on soittanut palkintoja keränneessä Florestan-triossa ja on Ensemble Domuksen perustajajäsen sekä Hausmusikin ja London Haydn -kvartetin jäsen. Hän on yhtälailla kotonaan periodisoittimien kuin modernien soittimien parissa. Hän oli usean vuoden ajan Orchestra of the Age of Enlightenmentin sellojen äänenjohtaja ja vuodesta 1989 hän on ollut Euroopan kamariorkesterin soolosellisti. Hän on esiintynyt solistina merkittävien kapellimestarien johdolla, joista mainittakoon Sandor Vegh, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Paavo Berglund, Myung Whun Chung ja Sir Roger Norrington. Lisäksi hän on toiminut johtaja-solistina lukuisissa orkestereissa, kuten COE, OAE, Academy of St Martin in the Fields, Irish Chamber Orchestra ja Les Violons du Roy. Richard Lester on yhdessä viulisti Anthony Marwoodin kanssa suuren suosion saaneen Peasmarsh Chamber Music Festivalin taiteellinen johtaja. Hän on tehnyt yli 40 kamarimusiikkilevyä, jotka ovat saaneet useita palkintoja. Hänen kokonaislevytyksensä Mendelssohnin tuotannosta sellolle ja pianolle yhdessä pianisti Susan Tomesin kanssa sekä levytys Boccherinin sellosonaateista ovat saatavilla Hyperion-levymerkillä. Richard Lester opettaa Guildhall Schoolissa, Royal College of Musicissa  ja Birmingham Conservatoiressa.

*****

Eriikka Maalismaa, Helsingin kaupunginorkesterin II konserttimestari, soittaa päivätyönsä lisäksi lukuisissa kamariyhtyeissä, joista mainittakoon Jousia Ensemble, Jousia-kvartetti, Avanti! ja Virtuosi di Kuhmo. Maalismaa on esiintynyt kamarimuusikkona useimmilla suomalaisilla festivaaleilla, ja voittanut erinäisiä palkintoja kansainvälisissä kamarimusiikkikilpailuissa. Hän on aiemmin toiminut taiteellisena suunnittelijana Helsingin kaupunginorkesterin Panorama Filharmonica -tapahtumassa Ateneumissa.

*****

Sergey Malov on suorittanut alttoviulun loppututkinnon Salzburgin Mozarteumissa ja viulistiksi hän valmistui Berliinin Hanns Eisler – musiikkikorkeakoulusta. Malov on voittanut useita palkintoja viulistina ja alttoviulistina. Opiskeluaikoinaan Sergey Malov tutustui myös violoncello da spallan soittoon. Hän tarttuu muutenkin luovasti toimeen musiikin monilla osaalueilla esimerkiksi kirjoittaen itselleen kadensseja ja improvisoiden. Hän on omistautunut kamarimuusikko, minkä lisäksi hän on myös esiintynyt sinfoniaorkesterien ja barokkiorkesterien solistitehtävissä.
www.sergeymalov.com

*****

Christoffer Sundqvist kuuluu maamme eturivin puhallinsolisteihin. Hän on Radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti sekä Arktinen Hysteria -puhallinkvintetin perustajajäsen. Sundqvist on soittanut useimpien suomalaisorkestereiden solistina ja on vakituinen vieras kotimaisilla ja eurooppalaisilla festivaaleilla. Crusell-klarinettikilpailun voiton jälkeen hänet on mm. valittu Radion sinfoniaorkesterin vuoden debytantiksi ja palkittu Pro Musica -mitalilla. Sundqvist on kantaesittänyt konserttoja Markus Fageruddilta, Sebastian Fagerlundilta ja Aulis Salliselta, ja levyttää BIS – ja Alba -levymerkeille.

*****

Jan Söderblom on luonut pitkän ja komean uran sekä viulistina että kapellimestarina. Hän on esiintynyt useimpien suomalaisten orkestereiden solistina, sekä toiminut vierailevana konserttimestarina useissa huippuorkestereissa. Kamarimuusikkona Söderblom on kiertänyt kaikki tärkeimmät festivaalit ja ollut perustamassa kansainvälisestikin arvostettua Uusi Helsinki -kvartettia. Hän on toiminut Joroisten musiikkipäivien ja Musica Fiskarsin taiteellisena johtajana, ja on viimeksi ottanut käsiinsä Rauma Festivo -tapahtuman taiteelliset ohjat. Syksystä 2012 hän on myös Pori Sinfoniettan ylikapellimestari.
www.jansoderblom.fi

    AJANKOHTAISTA:

    Vuoden 2015 Ristiveto-festivaalin ohjelma on julkaistu ja lipunmyynti on käynnistynyt.

    Copyright © 2017 Ristiveto-festivaali